LAVSANG – SONG OF LICHENS (NO)

LAVSANG – SONG OF LICHENS

 HC GILJE

The intimacy of Strangers og LAVSANG – Song of lichens er to filmer som gjennom animasjon av tusenvis av mikroskopbilder tar for seg alle de forskjellige lavartene som vokser på en enkelt stein i et steingjerde på Trondenes i Harstad. Den ene er en reise over lavlandskap, den andre beveger seg i dybden. Mitt håp med å lage disse filmene er å skape litt bevissthet rundt hva lav faktisk er.
Utover de ekstreme variasjonene i utseende, teksturer og farger, har lav blitt en slags symbolorganisme for en ny biologi som utfordrer ideen om individet og supplerer evolusjonsteorien.
Lav er ikke én organisme, men en symbiose av flere organismer, og disse organismene er overhodet ikke i slekt – de tilhører forskjellige riker. Hovedsakelig består lav av en sopp som samarbeider med en fotosyntetiserende organisme (enten alger eller bakterier). I stedet for å tilegne seg egenskaper over lange tidsrom gjennom evolusjon (såkalt vertikal genoverføring), kombinerer lav egenskaper fra sopp og alger/bakterier gjennom horisontal genoverføring. Når de har inngått samarbeid, har de allerede tilegnet seg disse nye egenskapene – det er ingen grunn til å vente millioner av år.
Dette partnerskapet gjør også at det ikke gir mening å snakke om et individ, men heller et økosystem av aktører med ulike roller.
Jeg har alltid vært fascinert av hvordan ting og organismer har helt forskjellige tidssykluser og varigheter, og da jeg så lav vokse på steinene på gjerdet rundt kirken på Trondenes, fikk det meg til å tenke på alt som har passert forbi dem i løpet av deres eksistens (den eldste daterte lavarten er 9000 år gammel og lever i Sverige). Selv om lav og mennesker lever på samme planet, eksisterer vi i parallelle verdener med ulike tidssykluser.
Noen ganger interagerer disse verdenene med hverandre: Lav utvinner mineraler fra stein og frigjør dermed mineraler som er fanget i steinen til det større økosystemet (og som på et tidspunkt kan ende opp i kroppen din). Lav er ofte de første nybyggerne på nytt territorium: De lager den første jorden på nye fjellformasjoner (øyer, lava, fjell), som blir et utgangspunkt for annet liv. Lav merker menneskeverdenens nærvær hovedsakelig gjennom forurensning, som har ført til at flere arter har blitt utryddet.
Credits: 
The Intimacy of Strangers var et bestillingsverk for Artic Moving Image and Film Festival i Harstad i 2022. Lydspor: HC Gilje, med trommer av Justin Bennett
LAVSANG – Song of lichens ble presentert på lukket visning på Nordic Expo på Minimalen i Trondheim 2024. Lydspor: HC Gilje

BIO: 

Norske HC Gilje (f 1969) arbeider med installasjoner der projeksjon, lyd, lyd og bevegelse kan bidra til å endre opplevelsen av et rom eller gjenstander. Dette skaper vakre og spennende opplevelser for publikum. HC Gilje er en internasjonalt anerkjent kunstner, som har vist sine arbeider over hele verden. I tillegg til separatutstillinger i Norge og utland, har han bidratt i en rekke gruppeutstillinger, festivaler, bøker, internasjonale DVD-utgivelser, video-prosjekter for konserter, dans og performance,

HC Gilje er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim.

HC Gilje har samarbeidet med Factory Light Festival i mange år. For FLF20 utviklet Gilje 2 unike verk spesielt til vannbassengene på Sem i Asker og Factory Light Festival 2020.

http://hcgilje.com

FACTORY LIGHT FESTIVAL UTDYPER:

Forskning viser hvordan arter i naturen har komplekse system for kommunikasjon og samarbeid. Noen arter lever i tett samspill med andre arter der begge organismene har fordel av det. Dette kalles symbiose.

Kunstner HC Gilje har nært og tett filmet det fascinerende symbiotiske livet til lav. Slik inviterer kunstnere oss med inn å se lav i et nytt lys.

Ved å studere naturen slik tett og nært, kan det åpne for ny innsikt og kunnskap. Når vi virkelig ser og lytter, kan vi på dypere måter oppleve hvor spennende, vakker og klok naturen er. Denne innsikten kan vise vei til nye muligheter og skape håp.

Verkene viser til factory light festival tema 2024 «lys i mørke – håp og glede» og FN bærekraftsmål 15: Livet på land og Mål 17: Samarbeid for å nå målene

Category:
Drag View